Hello!! My name is Jeanine

I love to eat, travel, and eat some more! I am married to the man of my dreams and have a beautiful little girl whose smiles can brighten anyone’s day!

Latest Recipes

Latest Tweets

Pieczemy własny chleb

Jaki jest najpiękniejszy zapach na świecie? Z pewnością wiele ludzi odpowiedziałoby, że ich pierwsze skojarzenie to świeże pieczywo. Prosto z piekarni, miękkie, rozpływające się w ustach. Tego smaku nie da się zapomnieć, przywodzi na myśl czasy dzieciństwa. Sporo osób próbuje samodzielnie stworzyć domowy chleb, rogaliki lub bułeczki.

Motywacją jest pewność co do składu – mamy gwarancję, że w środku nie będzie zbędnych polepszaczy i konserwantów. Niektórzy mieli szczęście i otrzymali przepis na wypieki od ukochanej mamy lub babci. Inni rozpoczynają pieczenie od poszukiwania informacji w Internecie. Ogrom receptur może przytłoczyć – każdy użytkownik ma swój własny sposób na przygotowywanie pyszności.

Domowy chleb posiada tyle wersji, ilu jest kucharzy. Piekąc, dodajemy swoje ulubione składniki, modyfikujemy przepis według indywidualnych upodobań. Dobrze jest uczyć się na własnych błędach – być może pierwszy wypiek nie będzie idealny, ale wraz z każdym następnym będziemy coraz lepszymi piekarzami. Po jakimś czasie staniemy się ekspertami i sami będziemy radzić innym, początkującym osobom.

Składniki:

 

  • 500 g mąki pszennej
  • 500 ml lekko ciepłej wody
  • 25 g świeżych drożdży
  • 1 płaska łyżeczka cukru
  • 1,5 płaskiej łyżeczki soli
  • 2 łyżki oleju np. rzepakowego