Zielone pesto – przepis
Czy zdrowe śniadanie musi być nudne ? Oczywiście, że nie. Przepis na zielone pesto przygotowane własnoręcznie z natki pietruszki może okazać się idealnym rozwiązaniem. Jednak nie obędzie się bez pomocy małego robota kuchennego czy miksera. Przy jego pomocy nać pietruszki należy zmiksować na drobną pastę.
Do tego dodajemy wyciśnięty czosnek; tu ilość jest uzależniona od indywidualnych upodobań smakowych. Na suchej patelni podprażamy pestki słonecznika bądź dyni. Ciekawym dodatkiem byłyby podprażone pestki migdałów czy różne rodzaje orzechów. Wszystkie składniki łączymy przy pomocy miksera. Gdy masa wydaje się zbyt sucha dodajemy oliwę, a z przypraw sól i pieprz. Tak przygotowanym zielonym pesto smarujemy pieczywo. Jako urozmaicenie na kanapkę z pesto dodajemy ogórek kiszony czy rukolę.
A gdy po śniadaniu mamy zaplanowane czynności sportowe np. bieganie na pieczywo warto nałożyć jajko sadzone. Pietruszkowe pesto jest doskonałym źródłem witaminy C i A, żelaza a także soli mineralnych. Co za tym idzie korzystnie wpłynie na cerę i dodatkowo wzmocni organizm.
Bardzo fajny pomysł na pesto. Na pewno niedługo spróbuję, bo kocham makarony z dodatkami.