Hello!! My name is Jeanine

I love to eat, travel, and eat some more! I am married to the man of my dreams and have a beautiful little girl whose smiles can brighten anyone’s day!

Latest Recipes

Latest Tweets

Franczyza w gastronomii – skąd się wzięła jej popularność?

Większość osób próbuje dążyć teraz do odkrycia jakiegoś dobrego pomysłu na biznes. Jednocześnie ludzie dążą do tego, by te biznesy nie były dla nich zbyt ryzykowne i nie nakładały na nich zbyt dużych obciążeń (zwłaszcza finansowych), by w razie czego, gdyby cokolwiek poszło nie tak, nie puściły ich z torbami i nie doprowadziły do ich bankructwa.

Da się zrobić?

Franczyza sushi jest właśnie taką działalnością, w którą nawet na samym początku nie trzeba wkładać jakichś szczególnie dużych pieniędzy. To właśnie sprawiło, że biznesy tego rodzaju całkiem szybko spopularyzowały się na rynku. Na rynku światowym funkcjonują świetnie od lat, na tym polskim pojawiły się dopiero jakiś czas temu. Już teraz Polacy powoli przekonują się jednak do tego, że naprawdę nie trzeba mieć jakiegoś niesamowitego doświadczenia, olbrzymiej wiedzy czy tym bardziej dużych pieniędzy na kapitał, by rozkręcić świetny biznes, który bardzo szybko sam zacznie na siebie zarabiać i tym samym zacznie zarabiać również i na swojego właściciela.

Dlaczego by jednak nie otworzyć po prostu czegoś własnego? Dlaczego nawet mistrzom kuchni franczyza take away nieraz wydaje się bardziej opłacalna od klasycznej niezależnej restauracji czy nawet niewielkiego niezależnego punktu gastronomicznego? Powodów jest kilka. Najważniejszym z nich zdaje się być jednak to, że osoby, które decydują się już na skorzystanie z franczyzy i na to, by samodzielnie w niej działać, od samego początku otrzymują solidne zaplecze, na którym mogą oprzeć cały swój biznes. Nieraz jest to wręcz taka gotowa recepta na sukces. Wystarczy podążać wyznaczoną już wcześniej drogą i postępować zgodnie z zasadami danej sieci gastronomicznej, aby rzeczywiście szybko odnieść w niej sukces i zacząć zarabiać prawdziwe duże pieniądze.

A jaki jest twój pomysł?

Franczyza to nie uniwersalny pomysł na biznes, ale jest to dobry pomysł dla tych, którzy już od jakiegoś czasu myśleli o poprowadzeniu jakiejś własnej knajpy, a po prostu nie byli gotowi na to, by taki biznes zaplanować samodzielnie od samego początku do samego końca. Wygodniejszą opcją będzie właśnie oparcie się na jakimś sprawdzonym schemacie. Franczyza każdemu daje taką możliwość, bo też każdy jest w stanie z niej skorzystać.