Dieta w walce o odporność
Odporność jest niezwykle ważna w sezonie jesienno-zimowym, gdy o infekcję nietrudno, warto jednak dbać o odporność cały rok, systematycznie ją budować i szybko reagować na każde jej zaburzenie.
Na spadek odporności wpływ ma stresujący tryb życia, brak czasu na właściwy odpoczynek, kiepska dieta.
Co jeść na odporność
O ile latem wcale nietrudno o produkty pełne witamin i minerałów, gdyż ta pora roku obfituje w świeże owoce, warzywa i zioła, o tyle jesienią i zimą jest to sprawa nieco bardziej skomplikowana. Co wtedy powinna zawierać dobrze skomponowana dieta?
- Pomidory – bogate są w potas i witaminę C
- Kiszonki – zawierają witaminy A,C, E, K, wit. z grupy B, magnez, potas etc.
- Czosnek – działa baketrio- i grzybobójczo
- Ryby – zawierające cynk, żelazo, fosfor, jod, oraz nienasycone kwasy tłuszczowe
- Ciemne pieczywo – w nim odnaleźć można magnez i witaminy z gr. B
- Jogurty naturalne – bezcenne źródło bakterii probiotycznych.
Jak jeść?
We wspomaganiu odporności dietą ważne jest nie tylko co jemy, ale też jak jemy. Specjaliści zalecają spożywanie pięciu mniejszych posiłków dziennie. Muszą one być szczególnie wartościowe a w każdym powinno się znaleźć warzywo lub owoc.
Jest to ważne z kilku powodów, jednym z nich jest szybki rozkład witaminy C w organizmie, dlatego trzeba jej stale dostarczać. Do tego spożywając 5 posiłków dziennie nie dopuszczamy do gwałtownych skoków poziomu glukozy (skoki takie sprzyjają odkładaniu się tkanki tłuszczowej). Nie występuje też poczucie wielkiego głodu, a co za tym idzie objadanie się, ponieważ stale dostarczamy organizmowi paliwa i budulca.
Zdrowy catering
Dla wszystkich, którzy nie mają odpowiedniej wiedzy, nie czują się na siłach by ją zdobywać lub po prostu brakuje im czasu, świat wymyślił dietetyczny catering. Klient otrzymuje 5 pełnowartościowych, zbilansowanych, zdrowych posiłków prosto pod swoje drzwi. Sztab specjalistów, czyli wykwalifikowani dietetycy oraz kucharze dbają o to, by diety dostępne w ofercie były dopasowane do pory roku, potrzeb zdrowotnych klienta oraz jego oczekiwań.
Fit Apetit to najlepszy catering w mieście, przykłada dużą wagę do jakości swojej oferty, wsłuchuje się w potrzeby swoich klientów i, gdy jest to konieczne, przebudowuje jadłospis. Wszystkie produkty są wysokiej klasy, a gdy tylko to możliwe team Fit Apetit sam dba o ich jakość, np. wypiekając własny chleb.
Warto również wspomnieć, że odporność często maleje podczas stosowania restrykcyjnych diet, co nie ma miejsca w przypadku diety pudełkowej, gdyż tu dba się o równowagę między zdrowiem a piękną sylwetką.
Fit catering to prosta droga do budowania odporności bez substytutów w formie leków.
Dodaj komentarz