Ziemniaczana zupa krem z porem, prosta i smaczna
Pomysł na prosty, smaczny, szybki i co ważne tani obiad. Zupa ziemniaczana krem z porem to idealny przepis na posiłek, przygotowanie jej nie wymaga dużego nakładu pracy i wymyślnych składników. Czego potrzebujemy:
• 500g ziemniaków
• sól
• 1 por
• 20g masła
• ¾ l mleka
• 150g śmietany
• 150g tofu
• świeżo zmielony pieprz
• papryka w proszku lub curry w proszku
Przygotowanie:
1. Ziemniaki obieramy, myjemy, kroimy w kostkę i gotujemy w osolonej wodzie około 20 minut.
2. Por czyścimy, myjemy i kroimy w krążki. Dusimy na patelni z dodatkiem masła.
3. Ugotowane ziemniaki odcedzamy, dodajemy mleko, śmietanę, ¾ tofu, całość rozdrabniamy blenderem do momentu uzyskania kremowej konsystencji.
4. Zupę doprawiamy do smaku solą i świeżo zmielonym pieprzem, wstawiamy na palnik i podgrzewamy, po czym dodajemy wcześniej przygotowane krążki pora.
Pozostałe kostki tofu obtaczamy w papryce lub curry i układamy na zupie przed zaserwowaniem.
Wartość kaloryczna: 380 kcal/1500kJ, na porcje.
Tak przygotowany i podany posiłek, zachwycać będzie nie tylko wizualnie ale i smakowo. Zupa ziemniaczana krem to idealny obiad dla całej rodziny.
Dodaj komentarz