Jakie wybrać blaty kuchenne?
Szeroki wachlarz ofert blatów kuchennych nie upraszcza wyboru. Mnogość materiałów, kolorów i specyfikacji mogą przyprawić o zawrót głowy. Szczególnie osoby, które pierwszy raz mierzą się z remontem oraz nie wiedzą, na co zwrócić szczególną uwagę podczas składania zamówień. Najczęstszym wyborem konsumentów oraz poleceń architektów cieszą się blaty laminowane – głównie przez łatwą dostępność i cenę, którą można dopasować do każdego budżetu, a także stylu wszystkich wnętrz.
Laminowane blaty kuchenne
Blaty kuchenne laminowane są robione z płyty MDF, która dodatkowo pokryta jest specjalnym laminatem HPL. Właściwie tworzone są z wielu warstw żywicy i tworzywa sztucznego, który jest sprasowany. Tworzy wytrzymałą powłokę ochronną i dlatego blaty są tak odporne na szorowanie, cięcie, inne uszkodzenia mechaniczne, a także temperaturę. Blaty kuchenne mają szeroką paletę kolorystyczną. Najczęściej przypominają drewno, ale i beton lub zwykłe gładkie kolory. Imitacje, wariacje, odcienie, gatunek, zależy jedynie oraz wyłącznie od producenta. Jednakże poświęcając swój czas, odnajdziemy mnóstwo opcji, które przypasują gustom. Od imitacji betonu szarego, białego, czarnego, po jasne drewno dębowe, ciemne olchowe bądź świerkowe. Mnogość jest ich największą cechą, ponieważ dzięki temu jest możliwość dopasowania ich do wszystkich stylów wnętrz. Bądź bardziej industrialnych, boho, skandynawskich, wabi-sabi. Nie stanowi to żadnego problemu.
Wszystkie cechy blatów laminowanych; dość tanie (nawet od 60 zł/mb), osiągalne praktycznie wszędzie i od ręki. Możliwość wyboru z wielu opcji i dopasowania ich pomysłu wnętrz. Proste w budowie oraz montażu. Możliwość personalizowania, poprzez dodawanie dekoracyjnych frezów. Ogromny wybór kolorów, są odporne na uszkodzenia mechaniczne, odbarwianie, promienie słoneczne, temperaturę (nawet do 170°C). Łatwe w utrzymaniu czystości.
A jakie są wady?
Wad jest wyraźnie mniej, dlatego laminaty są tak często wybierane. Jedyną jest słaba odporność na wilgoć. Wodę trzeba błyskawicznie zetrzeć, bo może uszkodzić laminat, który z trudem poddać renowacji. Czyszczenie blatów laminowanych nie jest skomplikowane. Wystarczy lekko zwilżona szmatka z detergentem oraz suchy papier do polerowania po każdym czyszczeniu (woda nie może pozostać). Należy pamiętać, żeby blatu nie czyścić mocnymi środkami, które mogą powodować nieodwracalne uszkodzenia.
Dodaj komentarz