Hello!! My name is Jeanine

I love to eat, travel, and eat some more! I am married to the man of my dreams and have a beautiful little girl whose smiles can brighten anyone’s day!

Latest Recipes

Latest Tweets

Zmiękczacze do wody

Uzdatnianie wody ma na celu poprawę jakości wody. Procesy stosowane do uzdatniania wody zależą od jakości zaopatrzenia w wodę. We wszystkich przypadkach woda musi zostać zdezynfekowana, aby zdezaktywować wszelkie mikroorganizmy obecne w wodzie. Jak dotąd okazało się, że ta technika jest najważniejsza dla ochrony życia ludzkiego. Jest to zwykle wykonywane przy użyciu chloru bądź dwutlenku chloru, a w wielu przypadkach stosuje się także inne procesy, takie jak ozonowanie oraz napromieniowanie ultrafioletowe.

Jeżeli woda pochodzi z wód powierzchniowych, takich jak rzeka, jezioro lub tama, to zawieszone cząstki są najważniejszym problemem. Rozmaite techniki usuwania zawieszonych cząstek obejmują dodanie koagulantów oraz zastosowanie membran. Jeśli woda pochodzi z wód gruntowych ze źródeł górskich, na ogół jakość wody jest dobra i w większości przypadków wymagana jest tylko dezynfekcja. Jeżeli jednak woda pochodzi ze studni wód gruntowych, może być bogata w metale, które należy usunąć poprzez wytrącanie chemiczne. Zmiękczanie to kolejna technika powszechnie używana do usuwania twardości w przypadku twardej wody, którą przeprowadza się przez dodanie wapna, a następnie wytrącanie wapnia w postaci węglanu wapnia i magnezu w postaci wodorotlenku magnezu. W tym przypadku kupione muszą być zmiękczacze do wody. Zwykła stacja uzdatniania wody obejmuje następujące procesy: wstępna obróbka w celu usunięcia dużych obiektów, które można znaleźć w rurociągach transportujących wodę z sieci zasilającej do oczyszczalni, zmiękczanie i / lub koagulacja w celu usunięcia twardości i / lub zawieszonych cząstek, filtrowanie przez złoża piasku w celu usunięcia wszelkich drobnych cząstek, które pozostały w strumieniu wody, filtrze z węglem aktywnym bądź strumieniem powietrza / wody w celu sorbowania bądź utlenienia rozpuszczonych substancji organicznych, dezynfekcja w celu usunięcia wszelkich pozostałych patogenów oraz przechowywanie zdezynfekowanej wody przed dystrybucją dla konsumentów. Biologiczne oczyszczanie ścieków jest podstawową metodą przygotowania strumieni ścieków z przetwórstwa żywności do powrotu do środowiska. Rosnące ilości ścieków w istniejących instalacjach i bardziej rygorystyczne rządowe wymagania dotyczące zrzutów wywarły znaczną presję na przemysł przetwórstwa spożywczego, aby udoskonalił i lepiej zrozumiał projektowanie i zarządzanie biologicznymi procesami oczyszczania ścieków.

Chociaż osad czynny i inne procesy oczyszczania biologicznego nadal często podlegają ogólnym wytycznym i „praktycznym zasadom”, projekt obiektu i jego eksploatacja muszą uwzględniać zarówno fizyczne, jak i biologiczne aspekty oczyszczania ścieków. W przemyśle spożywczym powszechnie stosuje się różne modyfikacje oraz kombinacje tlenowych i beztlenowych procesów biologicznego oczyszczania. Serwis stacji uzdatniania może być w niektórych przypadkach konieczny.