Przepis na proste trufle
Trufle o niskim indeksie glikemicznym. Sprawdź prosty przepis na smaczne trufle, które będą idealnym deserem, przekąską. Takich trufli nie znajdziesz w sklepie.
Składniki na około 20 sztuk:
- 140 gram awokado
- 50 gram ksylitolu
- 80 gram masła orzechowego
- 60 gram mąki kokosowej
- cynamon
- 2 łyżki świeżo startej skórki z pomarańczy
- przyprawa korzenna
- ekstrakt migdałowy (2 kropelki)
- 20 gram kakao
Sposób przygotowania:
Awokado należy obrać ze skórki, usunąć pestkę i pokroić na małe kawałki. Umieścić je w naczyniu w którym będzie blendowany krem na trufle. Dodać ksylitol, masło orzechowe, mąkę kokosową, cynamon, przyprawę korzenną oraz ekstrakt migdałowy. Zblendować wszystko na gładką masę. Skórkę pomarańczy dodać do tak powstałej masy truflowej i dokładnie wszystko razem wymieszać. Z tak przygotowanej masy należy uformować palcami małe kuleczki i obtaczać je dokładnie w kakao. * Skórkę pomarańczy można zblendować razem ze wszystkimi składnikami tak aby otrzymać równomiernie gładki krem. Ta szybka propozycja deserowa zawiera zaledwie 223 kalorie więc jest dobrą zdrową propozycją dla osób będących na diecie redukcyjnej.
Dodaj komentarz